Mehanička i strukturna svojstva merceriziranih pamučnih pređa biološki iskuhanih pektinazama
Ključne riječi:
enzimatsko iskuhavanje, mercerizacija, pamuk, pređe, mehanička svojstvaSažetak
Enzimatsko iskuhavanje alkalnim i kiselim pektinazama provedeno je na merceriziranim končanim prstenastim češljanim pamučnim pređama. To je također provedeno u usporedbi s alkalnim iskuhavanjem. Nakon mercerizacije i iskuhavanja pređe su sušene na 20 i 80 °C. Na iskuhanim i merceriziranim iskuhanim pređama, koje su različito sušene, mjereni su prekidna čvrstoća, istezanje, promjer pređe, koeficijent zbijenosti, postojanost na habanje i rad do prekida, modul i sjaj. Ocijenjene su varijacije za različite postupke iskuhavanja, temperatura sušenja kao i korelacije između analiziranih svojstava pređa. Način iskuhavanja ima značajan utjecaj na promjer pređe i koeficijent pakiranja, rad do prekida, postojanost na habanje i sjaj, dok temperatura sušenja utječe na istezanje, dinamički sonični modul i sjaj. Linearne pozitivne korelacije ustanovljene su između postojanosti na habanje - rada do prekida i dinamičkog soničnog modula - koeficijenta pakiranja, dok su negativne korelacije ustanovljene između dinamičkog soničnog modula - istezanja, dinamičkog soničnog modula - promjera pređe i dinamičkog soničnog modula - rada do prekida, dinamičkog soničnog modula - postojanosti na habanje i sjaja - istezanja.##submission.downloads##
Objavljeno
2010-10-29
Kako citirati
[1]
Jordanov, I., Mangovska, B. i Forte Tavčer, P. 2010. Mehanička i strukturna svojstva merceriziranih pamučnih pređa biološki iskuhanih pektinazama. Tekstil. 59, 10 (lis. 2010), 447–455.
Broj časopisa
Rubrika
Izvorni znanstveni rad
Autorska prava
Copyright (c) 2010 Hrvatski inženjerski savez tekstilaca

Ovaj rad licenciran je pod Creative Commons Attribution 4.0 International License.